Velkommen til Grænselandsudstillingen 2015

Grænselandsudstillingen fylder 45 år i år og det er værd at fejre. Det er ikke planlagt, men udstillingen ”Nolde Clausen og Eckersberg – Alt du skal vide om sønderjysk kunst”, der lige nu vises på Kunstmuseet Brundlund Slot, er en indirekte hyldest til Grænselandsudstillingen. På slottet kan man se 14 kunstnere, der i en længere periode har været medlemmer af Grænselandsudstillingen, Franciska Clausen, Johanne From Clausen, Harald W. Lauesen, Willi Birkner, Ole Bjørn Petersen, Johannes Carstensen, Viggo Kragh-Hansen, Nikolaus Wehding, Maria Lüders Hansen, Leif Kath, Otto Beckmann, Astrid Kruse Jensen, Rasmus Bjørn og Søren Brøgger.
 
Modernismen og samtidskunsten, set fra en sønderjysk synsvinkel, vises stort set gennem kunstnere fra Grænselandsudstillingen. Tilmed er 3 af dem udvalgt som fokuskunstnere, der får en særlig opmærksomhed. Det gælder Harald Lauesen, der var med til at starte Grænselandsudstillingen og de to stærke kvindelige kunstnere, Johanne From Clausen, der døde forrige år samt Maria Lüders Hansen, der nu er 90 år og æreskunstner af Grænselandsudstillingen. Kunstmuseet Brundlund Slot arbejder med det bedste af den sønderjyske kunst. Selv om udstillingens titel slutter med ordene ”…-Alt du skal vide om sønderjysk kunst” er ikke alle gode kunstnere fra grænselandet med på denne udstilling, og det er da heller ikke meningen med titlens fyndige og korte ordvalg. Andre grænselandskunstnere har været repræsenteret på tidligere udstillinger på slottet. Det gælder f. eks. Ole Prip Hansen, Niels Prip Hansen, Jes Schrøder, Gert Nielsen og Jes Mogensen.
 
Udstillingen på Kunstmuseet Brundlund Slot viser hvilken kolossal betydning Grænselandsudstillingen har haft og har for kunstlivet i Aabenraa og i Sønderjylland/grænselandet. Der søges i øjeblikket efter et kulturelt fyrtårn i Aabenraa. Grænselandsudstillingen har flere kandidatkvaliteter: f.eks. 45 års stædig kamp i mod og medvind for at vise samtidskunst langt fra hovedstaden. Viljen til det grænseoverskridende koncept langt før Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig blev underskrevet. Modet til at fastholde et uhyre vigtigt omdrejningspunkt for den professionelle kunst i regionen.
 
Forordet er også en velkomst til årets danske og tyske gæster. Velkommen til Better Lübbert, Heidi Hove, Karen Marie Fredslund, Lisbeth Eugenie Christensen, Andreas Schulenburg, Elmar Jacob, Vivian Kahra og Marc C. Woehr. Vi er glade, fordi de har sagt ja til at udstille sammen med os. Gæsterne er meget betydningfulde for Grænselandsudstillingen.
 
Kunstnersammenslutningernes helt unikke koncept er netop denne blanding af det nye udefra og det velkendte. Publikum kan på den ene side følge de faste kunstnere år efter år, hvilket på enestående vis formidler både små og store forandringer i den enkelte kunstners værk. Udstillingsgæster og gruppens medlemmer får på den anden side inspiration og nye oplevelser gennem årets saltvandsindsprøjtning udefra. Det er en coctail, som virker berigende, og som publikum synes om. Ofte har ca. 3000 mennesker, fra børnehavebarn til pensionist, besøgt Grænselandsudstillingen på de 15 dage den er åben. Velkommen til nye oplevelser med samtidskunst på Grænselandsudstillingen 2015.
 
www.kunstdebatten.dk/kunstudstillingernes/
 
Bente Sonne Formand for Grænselandsudstillingen.